
בייגלה טעימים עם חיטה מלאה ממש כמו בטל בייגלס
כשהייתי נערה אבא שלי היה לוקח אותי ואת אחותי לאכול בטל בייגלס, כל כך אהבנו לאכול שם שזה הפך לבילוי קבוע שלנו, ובכל ביקור הייתי תמיד מזמינה את אותו המילוי לבייגלה שלי: גבינת שמנת וסלמון מעושן.
את גבינת השמנת הכנתי לבד מ-2 גביעים של שמנת חמוצה ומעט מלח. הסבר מפורט בהמשך. הסלמון המעושן נקנה בסופר.
בעת שיטוט ברחבי Pinterest נתקלתי בתמונה של בייגלה שמנמנים ויפים שהזכירו לי את התקופה ההיא ומיד התחשק לי להכין כאלה בייגלה בעצמי, וכמובן למלא אותו במילוי שאני הכי אוהבת 🙂
המתכון שמופיע פה למטה הוא שילוב של שני מתכונים: מהאתר באזפיד ומהבלוג Delicious Shots
ממליצה לכם להכין את החומרים על השיש לפני שאתם ניגשים למלאכה… זה נוח ומהיר יותר.
המצרכים לבצק:
חומרים יבשים לבצק:
2 כוסות קמח מלא
¾2 כוסות קמח לחם
2 כפיות מלח (כפיות מלאות)
2 כפיות שמרים יבשים (כפיות מלאות)
5 כפות סוכר (לבן / חום)
חומרים רטובים לבצק:
כמעט 2 כוסות מים פושרים (שיתווספו בהדרגה)
2 כפות דבש / סילאן
1 כפות שמן (אני השתמשתי בשמן קוקוס אבל אפשר גם שמן זית, קנולה…)
חומרים למי הבישול (לבישול הבייגלה לפני התנור):
בישול הבייגלה לפני הכנסתו לתנור יוצרת את הציפוי הקריספי שלו. ככל שמרתיחים את הבייגלה לפרק זמן רב יותר, כך הציפוי יהיה קריספי יותר. לרוב מרתיחים בין חצי דקה לדקה כל צד. במתכונים שקראתי צויין לבשל רק 10 שניות ולכן זה מה שעשיתי, אבל בפעם הבאה אנסה יותר זמן ואדווח כאן.
1 כף סילאן (אפשר גם דבש או מולסה)
1 כף אבקת אפיה
לציפוי הבייגלה:
1 ביצה
מעט שומשום, פרג, בצל מטוגן, קצח או מה שבא לכם / יש לכם במקרר
לגבינת שמנת ביתית:
2 גביעים של שמנת חמוצה 15%
מעט מלח
ערבבו בקערה את השמנת החמוצה והמלח, העבירו לתוך חיתול מבד טטרה (ממש כמו אלה ששמים לתינוקות) וקשרו את קצוותיו למעלה, העבירו את החיתול לתוך מסננת ושימו מעל קערה עמוקה, כך שהמסננת לא תגע בתחתית הקערה אליה יטפטפו כל הנוזלים. העבירו את הקערה עם השמנת למקרר ללילה, למחרת כבר תהיה לכם שמנת טעימה וסמיכה.
שלבי ההכנה:
הכנת הבצק:
העבירו את כל החומרים היבשים לקערת מיקסר וערבבו מעט עד לאיחוד החומרים.
הוסיפו את החומרים הרטובים וערבבו עם וו הלישה על מהירות נמוכה עד לאיחוד החומרים (את המים הוסיפו בהדרגה, אני הוספתי קצת פחות מ-2 כוסות בסך הכל. אם בצק יוצא לכם דביק הוסיפו מעט קמח.
כאשר החומרים מתאחדים העלו את המהירות למהירות בינונית וערבלו בין 8 ל-10 דקות עד לקבלת בצק רך ונוח לעבודה.
העבירו את הבצק למשטח עבודה מקומח, חלקו אותו לחתיכות של כ-100 גרם (10-11 חתיכות), כסו אותם ותנו להם לנוח למשך כ-15 דקות.

הבצק מחולק לחתיכות
הכינו לכם תבנית עם נייר אפיה מקומח מעט (לא משומן מכיוון שבמקרר השמן יתקשה והבצק ידבק לנייר אפיה) והתחילו לגלגל כל חתיכה לצורה של צינור בעובי ובגודל הרצוי (כדאי שישארו מעט שמנמנים, הסבר למטה)

הבצק מגוגל לצינור ארוך
עצבו את הבצק לצורה של עיגול ככה ששתי הקצוות תפגשנה, הכניסו קצווה אחת מתחת לשניה (אני צבטתי את הקצוות יחד אבל במתכון אחר ראיתי כי מומלץ דווקא להכניס פינה אחת מתחת לשניה אז לשיקולכם) והעבירו אותם לתבנית למנוחה של כשעה.
טיפ חשוב: לי יצאו חורים די גדולים לבייגלה והבייגלה היו מעט דקים. אני דווקא ממליצה ליצור צינורות יותר עבים ולא ליצור חורים גדולים בבייגלה, כדי שיהיה יותר מקום לממרח בפנים.

הבצק הופך לבייגלה
אחרי שעה העבירו את הבצק למקרר לחצי שעה עד 24 שעות. השלב הזה חשוב מכיוון שלאחר מכן נעביר את הבצק לתוך מים רותחים והבצק יגיב טוב יותר כשהוא קר.

הבייגלה לפני ההתפחה
בישול הבייגלה במים:
חממו את התנור מראש ל-220 מעלות כדי שיתחמם טוב טוב
קחו סיר רחב, מלאו אותו במים והביאו לרתיחה, הוסיפו את הסילאן ואבקת האפיה וערבבו
התחילו בבישול הבייגל, כמה שנכנסים בסיר (שלא יידבקו) למשך 10 שניות (לציפוי קריספי יותר אפשר אפילו 30 שניות כל צד, ההסבר המפורט למעלה במצרכים הדרושים)

הבייגלה מתבשל בתוך המים
שלקו את הבייגלה מהמים באמצעות כף מחוררת והעבירו אותם לתוך התבנית בחזרה
ציפוי הבייגלה:
שברו ביצה לתוך קערית קטנה וקשקשו אותה עד לאיחוד החלבון והחלמון
משחו מעט מהביצה על כל בייגלה והוסיפו אילו תוספות שבא לכם (שומשום, קמח וכו'…), אני שמתי שומשום מלא, קצח ומלח גס (הקצח ממש מוסיף, ממליצה בחום!)

הבייגלה לפני הכניסה לתנור
העבירו את הבייגלה לתנור ל-10 דקות או עד להזהבה
העבירו את הבייגלה לרשת לצינון

הבייגלה ביציאה מהתנור
הוציאו ממרחים שאתם אוהבים מהמקרר והתפנקו לכם…
אז איזה מילוי אתם הכי אוהבים בבייגלה שלכם??? אשמח שתרשמו לי בתגובות למטה!

כך הבייגלה נראה מבפנים
כתיבת תגובה