לפני כשבוע מת לי גור השאור (מחמצת) שגידלתי באהבה רבה מאז שהייתי בסדנת אפייה של לחמי מחמצת.
עד שאכין גור שאור חדש (או עד שארכוש אחד כזה…) אני מתנסה בינתיים באפיית לחמים עם שמרים כשהמטרה שלי היא לנסות כל פעם מתכון חדש ומעניין.
במתכון הבא ללחם כוסמין נתקלתי באחד הבלוגים האהובים עלי אז מה את עושה כל היום? והוא נשמע לי ממש מסקרן אז החלטתי לנסות אותו וממש לא התאכזבתי 🙂
התבלין הדומיננטי העיקרי בלחם הזה הוא הל, אז מי שלא אוהב הל יכול להיות שהלחם לא יהיה לטעמו, אבל שווה לנסות או להפחית בכמות של התבלין.
המצרכים הדרושים:
חומרים יבשים:
500 גרם קמח כוסמין מלא
10 גרום שמרים יבשים
1 כפית קינמון
1/2 כפית הל טחון
1/2 כפית זרעי כוסברה טחונים (אפשר גם לוותר, אני לא הרגשתי את הטעם שלהם בלחם)
2 כפיות מלח (אני מעדיפה מלח גס)
חומרים רטובים:
2 כפות שמן זית
3 כפות סילאן טבעי ללא תוספת סוכר
250 מ"ל מים פושרים
כ-100 מ"ל נוספים של בכלי נפרד
שלבי ההכנה:
לשים בתוך קערת מיקסר את כל החומרים היבשים ולערבב
להוסיף לקערה את החומרים הרטובים (ללא 100 מ"ל הנוספים) ולהתחיל לערבל עם וו לישה על מהירות איטית-בינונית
לאט לאט להוסיף את המים הנוספים, לא להוסיף את הכל, רק עד שהחומרים הופכים לכדור של בצק וממש נתלים על וו הלישה (רואים את זה בבירור). אם הוספתם יותר מדי מים והבצק הפך להיות דביק, תוסיפו עוד קצת קמח (בערך כף)
סך זמן הלישה כ-10 דקות (אם אתם רוצים להוסיף תוספות כמו חמוציות, אגוזים וכו'… תוסיפו אותם לאחר 2 דקות של לישה)
התפחה ראשונה: להעביר את הבצק למשטח מקומח, ללוש לכדור ולהעביר לקערה משומנת וסגורה עם ניילון נצמד למשך שעה במקום חמים. חשוב שהקערה תהיה עמוקה כי הבצק מכפיל את הנפח שלו.
התפחה שניה: כעבור שעה להעביר את הבצק שוב למשטח מקומח, ללוש קצת ולעשות צורה של כיכר. אפשר לראות איך עושים את זה בסרטון הזה של מיכל אמון שאצלה עשיתי את הסדנה לאפיית לחמי שאור. אם לא תעשו את הכיכר נכון וסתם תעצבו את הבצק שיראה כמו כיכר הוא לא יחזיק בהתפחה השניה ופשוט יעשה שפגט… קרה לי 😉
אני עיצבתי את הכיכר ואז שמתי את הבצק בתוך תבנית לחם והצורה שלה יצאה מלבנית יותר אבל לא חובה.
את הכיכר שיצרתם מעבירים לתבנית אפיה עם נייר אפיה מקומח מעט ונותנים לו לתפוח פעם שניה 40-60 דקות (בקיץ מספיק 40 דקות).
אפשר אחרי 20 דקות כבר להדליק את התנור על 180 טורבו וכעבור 20 דקות נוספות לחרוץ חריצים בכיכר (ליציאת האוויר), להבריש מעט מים ולפזר שיבולת שועל ולהכניס לתנור למשך 30-40 דקות או עד שהלחם משחים.
איך תדעו שהלחם מוכן מבפנים? פשוט הפכו אותו (בזהירות… זה חם) ונקשו על התחתית שלו. אם אתם שומעים קול חלול אז הלחם שלכם מוכן!
אחרי שאתם מוציאים את הלחם מהתנור חשוב להניח אותו על רשת כדי שלא יזיע בתחתית ואז יאבד את הפריכות שלו.
לצנן את הלחם טוב לפני שפורסים (חשוב, למרות שקשה להתאפק. אם לא הצלחתם להתאפק זה בסדר 😉 )
טעים טעים טעים!
כתיבת תגובה