
לחם דגנים כפרי
אתם מכירים את הלחם המפורסם של מאפיית "לחמנינה" המצויינת – "לחם נלסון"?
אני מתה על הלחם הזה, הוא עמוס בכל מיני סוגים של דגנים טעימים שמקנים לו טעם מיוחד (זהירות, אי אפשר להפסיק לאכול ממנו!)
זה לא בעיה לקפוץ ללחמנינה (יש סניפים בחולון ובתל אביב) ולהתפנק לי בלחם כזה… אבל נורא התחשק לי לנסות להכין לחם כזה בעצמי כי אני אוהבת לאפות בבית.
אז חיפשתי בתפריט של לחמנינה ממה מורכב הלחם, חיפשתי מתכון דומה והתחלתי במלאכה…
בסופו של דבר, לחם דחוס ועשיר כמו של "לחמנינה" לא יצא לי (כבר הבנתי למה ואשתף את המסקנות אתכם אחרי כמה ניסיונות במטבח…) אבל עדיין יצא לי לחם טעים ומפנק ביותר.
המתכון הבא כל כך קל, מהיר, טעים ובריא (קמח מלא בלבד) שאני בוודאות אכין אותו על בסיס קבוע ובכמה ווריאציות.
הלחם הזה מפנק וטעים והוא ילך עם כל ממרח, מטבל או קונפיטורה שתשימו עליו.

לחם דגנים כפרי
המצרכים הדרושים:
¼1 כוסות מים חמימים
2 כפות דבש
2 כפיות שמרים יבשים
3 כוסות קמח חיטה / כוסמין מלא (אני שמתי חצי חצי)
½1 כפיות מלח
דגנים:
¼ כוס זרעי פשתן (לא טחונים)
2 כפות זרעי חמניה
2 כפות זרעי דלעת
2 כפות שיבולת שועל מלאה (במתכון של לחם "נלסון" רשום לשים סובין אבל שמתי פתיתי שיבולת שועל במקום)
2 כפות שומשום (אני משתמשת בשומשום מלא)
2 כפות שמן (קנולה / חמניות / קוקוס / זית וכו…)

תערובת הדגנים
שלבי ההכנה:
ערבבו את המים והדבש בכוס עד להמסת הדבש, הוסיפו את השמרים ותנו להם לתסוס כ-5 דקות בתוך הכוס
בינתיים, העבירו לקערת המיקסר את הקמח, המלח והזרעים וערבבו
לאחר 5 דקות הוסיפו את השמן לתערובת השמרים עם המים והדבש, את התערובת שפכו לתוך קערת המיקסר וערבלו באמצעות וו הלישה על מהירות בינונית במשך כמה דקות עד שנוצר בצק גמיש אך מעט דביק המלופף מסביב לוו הלישה
העבירו את הבצק למשטח מקומח ולושו מעט

הבצק לפני התפחה ראשונה
העבירו את הבצק לקערה משומנת, אטמו אותה עם ניילון נצמד והניחו במקום חמים להתפחה ראשונה של 50 דקות (בחורף אפילו שעה)
לאחר ההתפחה הראשונה תנו אגרוף בבצק כדי להוריד את האוויר, העבירו אותו שוב למשטח מקומח מעט וצרו ממנו צורה של כיכר

תנו אגרוף בבצק להורדת האוויר
העבירו לתבנית לחם והתפיחו במשך כ-45 דקות נוספים (אפילו שעה בחורף)
כ-20 דקות לפני סיום ההתפחה הפעילו את התנור על 175 מעלות (שימו לכם טיימר)
טרפו ביצה, מרחו ממנה עם מברשת מעל הבצק ופזרו מתערובת הזרעים (אפשר קצת להדק עם כפות הידיים)

הלחם לפני כניסה לתנור
העבירו את הלחם לתנור למשך 35-40 דקות או עד להזהבה
תוכלו לדעת שהלחם מוכן אם תנקשו בתחתית של הלחם ותשמעו צליל חלול
תנו ללחם להצטנן לגמרי לפני שאתם פורסים אותו
בתאבון!
הלחם נראה נהדר, יש לי שאלה: אם רוצים לוותר על הדגנים בתוךהלחם מוסיפים קמח? אודה לך מאד על התשובה.
נראה לחם טעים, אבל בין המתכון הזה לבין לחם נלסון יש תהום עמוקה
1) הלחמים של לחמנינה מבוססים שאור (או בצק מקדים)
2) החלמים של לחמנינה מבוססים על העקרון של "לחם איטי", כלומר התפחות ארוכות שמעשירות את טעמו של הלחם.
3) לחם נלסון אינו מכיל קמח כוסמין אלה שילוב של קמח חיטה לבן וקמח חיטה מלאה
לסיכום, נסיון נחמד – אבל זה לא זה
היי ניר,
צודק לגמרי… אחרי שהכנתי את הלחם (המאוד טעים דרך אגב…) הבנתי שכל קשר בינו לבין לחם נלסון מקרי בהחלט 😉 בינתיים אסתפק בלחם נלסון המקורי עד שאלמד איך מכינים אחד בבית…
אם רוצים להחליף את השמרים במחמצת. מה הכמויות?
תודה עמוס