האהבה שלי לאפיה התחילה ממש לאחר שהשתתפתי בסדנה לאפיית לחם שאור של מיכל אופה לחם (ממליצה בחום!) ואני גאה לומר שמאז הסדנה (לפני כחודש) אני לא מכניסה יותר לחם קנוי הביתה.
כבר מזמן רציתי להפסיק לאכול לחם קנוי, מעובד ומתועש (ולא בריא בעליל) ולהתחיל לאפות לחמים בבית, ואחרי הכתבה האחרונה בערוץ 10 על כמה שלחם קנוי מלא בחומרים לא טובים החלטתי שאני הולכת על זה ובגדול!
בדרך כלל אני מכינה לחם שאור (מחמצת) אבל הפעם התחשק לי להתפנק עם לחם שמרים, ועם המתכון הבא (שהוא במקור של מיכל אנסקי) לא תרגישו בכלל שמדובר ב-100% קמח מלא.
את המתכון לקחתי מהאתר פצפוצים, האמת שהתמונה האחרונה של הסנדביץ' המגרה עם הגבינה הצהובה, העגבניה והחסה היא זו שקנתה אותי לחלוטין וגרמה לי לרצות לרוץ ולאפות ישר את הלחם, ולא התאכזבתי!!!
טיפים והערות:
אם בא לכם להיכנס ממש לקטע של אפיה אז אני ממליצה לקנות משקל כדי שהכמויות יצאו מדויקות.
אני משתמשת בתבניות של ZENKER שקניתי (לא דרך האתר הזה אלא בלגעת באוכל), למרות שרצוי להשתמש בתבנית בגודל 13×23 כפי שמצוין במתכון המקורי כי בתבנית שלי הלחם יצא נמוך יחסית.
אם אתם רוצים להיכנס ברצינות לעניין האפיה בבית אני ממליצה בחום לרכוש מיקסר, כי אחרת אתם עלולים להתייאש מהלישה הארוכה בכל פעם. המיקסר קיצר לי את זמני העבודה משמעותית ובזכותו אני אופה יותר.
אם אתם כבר בעניין האפייה (של לחמים במקרה הזה), אני ממליצה לקנות פורס לחם. אני רכשתי פורס יחסית מקצועי ב-340 ש"ח, קל לתפעול ואיחסון ועושה עבודה מדהימה. האמת שבכלל קניתי את הפורס כי יש לי דלקת בתעלה הקרפלית (לא קשור לחיתוך) והחיתוך של הלחמים לא קל בכלל, אבל אני מבסוטית ממנו לאללה.
המצרכים:
450 גרם קמח מלא – יכול להיות כוסמין או חיטה, אני מעדיפה כוסמין (רצוי שיהיה כתוב על האריזה "נטחן מגרעין החיטה בשלמותו" כדי לוודא שהקמח איכותי ויש בו את כל הטוב שבגרעין)
10 גרם שמרים יבשים / 30 גרם שמרים טריים
1 כפית מלח (אני מעדיפה מלח גס כי אין בו חומר מונע התגיישות המצוי במלח דק)
400 מ"ל מים פושרים
1 כפית גדושה סילאן טבעי (במקום סוכר שרשום במתכון שבקישור למעלה)
1 כף שמן (השתמשתי בשמן קנולה)
שלבי ההכנה:
שימו בקערה גדולה (או בקערת המיקסר) את הקמח והשמרים, לערבב, להוסיף את המלח ולערבב שוב
בקערה נפרדת ערבבו את המים עם הסילאן / סוכר / דבש / מולסה והשמן והוסיפו לקערה עם החומרים היבשים
לושו עד שהבצק נהיה דביק ורך, לחילופין, שימו במיקסר (השתמשתי בוו גיטרה) על מהירות נמוכה עד שתגיעו למרקם זהה ולא ישאר קמח בדפנות הקערה ובתחתית
העבירו את הבצק לתבנית לחם משומנת (או לתבנית אינגליש קייק רחבה) וכסו בניילון נצמד עד שהבצק יכפיל את נפחו (בחורף יכול לקחת בין שעה לשעתיים, בקיץ אפילו חצי שעה יכולה להספיק)
חממו את התנור כ-25 דקות מראש על חום של 200 מעלות והכניסו את התבנית במרכז התנור למשך כ-50 דקות
הוציאו את הלחם, הפרידו אותו מהתבנית ונקשו על התחתית שלו. אם הוא נשמע חלול זה אומר שהוא מוכן.
הניחו את הלחם על רשת כדי שהוא לא "יזיע" מלמטה ותנו לו להתקרר
התפנקו עם הממרח האהוב עליכם ותיהנו 🙂
שימו לב!!!!
יש לפרוס את הלחם רק לאחר שהוא מתקרר, אחרת הוא יהיה דביק
Mina אומר
אשמח למתכונים
דנית בן דוד אומר
היי מינה,
אשמח לדעת לאילו מתכונים את מתכוונת 🙂
את יכולה לנווט בתפריט למעלה באתר לפי קטגוריות ולמצוא מתכונים לפי תחומי עניין
דנית
נטלי בר-גפן אומר
וואו! נראה מצויין… ינוסה בקרוב…!
דנית בן דוד אומר
בהצלחה נטלי 🙂
איציק לוי אומר
הלחם נראה משגע!!! אפשר להקפיא אותו לאחר האפיה?
דנית בן דוד אומר
תודה איציק! כן בהחלט! אני פורסת לפרוסות ומקפיאה כל כמה פרוסות בניילון נצמד ומפשירה לפי הצורך.
אור אומר
יצא לחם מצוין עם מרקם מעולה ולא מורגש שזה 100% מלא. מה שכן יצא טיפה מריר, האם בפעם הבאה להגדיל מעט את כמות הסילאן?
בכל אופן זה לא מנע מאיתנו לחסל את כל הכיכר
דנית בן דוד אומר
היי אור, תודה על התגובה 🙂 כיף לשמוע שהלחם חוסל. ממש מוזר שיצא לך מריר… באיזה קמח השתמשת? אפשר לשים קצת יותר סילאן אבל אני חושדת בקמח 😉
מזל אומר
היי דנית ,
הבצק יצא לי ממש נוזלי ברמה שלא יכולתי ללוש בכלל זה בסדר?
ואפשר להשתמש בתבנית אינגליש קייק?
דנית בן דוד אומר
כן הוא אמור לצאת דביק ורך. לגבי אינגליש קייק אני לא בטוחה, אבל שווה לנסות. התבנית שלי עשויה ממתכת ומשפיעה גם על החום במהלך האפיה. בכל מקרה, באינגליש רגילה צריך בטח פחות זמן אפיה אז תהי במעקב. אשמח שתעשכני איך יצא 🙂
אפרת אומר
תודה רבה על המתכון! האם זה יכול לעבוד עם קמח כוסמין 70?
תודה!
דנית בן דוד אומר
לדעתי אין בעיה 🙂 אולי צריך טיפה פחות מים כי הוא רק 70% מלא אז תשימי קצת פחות ותראי איך יוצאת הבלילה
mario אומר
שלום
תודה על המתכון,הלחם מושלם.אני הוספתי גרעיני דלעת חמניות ו ציה
תודה רבה
אדוה אומר
מ ו ש ל ם !
הפך להיות לחם הבית שלנו.
תודה ♥
דנית בן דוד אומר
איזה כיף לשמוע 🙂 תהנו
שירי אומר
היי
ניסיתי את המתכון כבר 4 פעמים וכל פעם מחדש הלחם יוצא דביק לאחר אפייה, ניסיתי לאפות אפילו ליותר זמן )הגעתי לשעתיים(, אך עדיין אין שינוי.
מה לא עשיתי נכון?
דנית בן דוד אומר
היי שירי, בהמשך להתכתבות שלנו בפייסבוק, רושמת פה גם לטובת אחרים. חובה לחכות עד שהלחם ייצטנן ורק אז לפרוס אותו, אחרת באמת יוצא דביק. לגבי התפחה – אפשר להתפיח גם פחות משעתיים, בקיץ אפילו חצי שעה יכולה בהחלט להספיק. ככל שחם יותר ההתפחה תהיה מהירה יותר
יוסי אומר
תודה לך
באיזה מצב את שמה את התנור שלך?
דנית בן דוד אומר
בשמחה! אני שמה על חימום רגיל (לא טורבו)
mario אומר
שלום
תודה על המתכון,הלחם מושלם.אני הוספתי גרעיני דלעת חמניות ו ציה
תודה
דנית בן דוד אומר
היי מריו, כיף לשמוע! תהנה 🙂