איך שראיתי את התמונה של לחם השיש המהמם ביופיו הזה ב-Pinterest מיד היה לי ברור שמאוד בקרוב אני הולכת לנסות להכין אותו בעצמי.
אני חייבת להגיד שכשהתחלתי לקרוא איך מכינים את הלחם באתר הזה זה היה נשמע לי מאוד מסובך, אבל בדיעבד הוא ממש קל להכנה, רק קצת דורש יותר התעסקות עם עיצוב הכיכר כך שיווצר מראה השיש, אבל ממש בקטנה.
אני אגלה לכם כבר עכשיו שההבדל היחידי בין הבצק הבהיר לכהה הוא תוספת של אבקת קקאו מהולה במעט מים, זהו!
נכון שזה כבר נשמע יותר פשוט? 😉
בקיצור, מי שאוהב להתעסק עם הבצק וללוש אותו בכיף, זה לגמרי המתכון בשבילו.
ואם אתם מארחים / מתארחים ובא לכם להרשים אנשים ולקבל מלא מחמאות אז זה לגמרי ה-מתכון בשבילכם!
וכמו תמיד, תוך כדי הכנה של מתכונים אני תמיד חושבת על דרכים לקצר ולייעל את העבודה, וגם הפעם רשמתי אותם עבורכם.
טיפים חשובים:
אני ממליצה לכם להכין את כל החומרים מראש על השיש, זה מזרז את ההכנה בצורה משמעותית (הטיפ הזה נכון לכל המתכונים, אבל במיוחד במתכון הזה שנראה קצת מסובך וגם דורש הכנה נפרדת של שני סוגי בצקים – בהיר וכהה)
רצוי להבריש מעט מים בין השכבות כדי שהן לא תיפרדנה בפריסה של הלחם
חשוב מאוד להדק טוב טוב את הבצק לאחר הגלגול (אפשר גם להרטיב קצת את הקצוות כדי שהסגירה תהיה הרמטית) כדי שהלחם לא יצא עם סדקים למטה
יאללה למתכון…
חומרים להכנת הבצק הבהיר:
½1 כוסות קמח שיפון (במתכון המקורי רשום קמח שיפון לבן אבל חפרתי בכל סופר וחנות טבע ופשוט לא מצאתי אז שמתי מלא ויצא מצויין)
3 כוסות קמח לחם
2 כפיות מלח
¾1 כפיות שמרים אינסטנט
1 כף סילאן
2 כפות שמן זית
¼1 כוסות מים בטמפרטורת החדר + עוד קצת עד שהבצק הופך להיות יציב אך מעט דביק ונתלה ככדור על וו הלישה
הכנת הבצק הבהיר:
העבירו לקערת מיקסר את המצרכים הבאים: קמח שיפון, קמח לחם, מלח ושמרים והפעילו את המיקסר עם וו לישה על מהירות בינונית-נמוכה
הוסיפו את הסילאן, שמן הזית והמים ותנו למיקסר לפעול עד שהבצק הופך לכדור (בערך 4 דקות). אם הבצק יבש מדי הוסיפו מעט מים (ממש כף או שתיים). הבצק צריך להיות יציב ומעט דביק
העבירו את הבצק למשטח מקומח וצרו ממנו כדור
שמנו קערה גדולה במעט שמן זית, העבירו אליה את הבצק, כסו בניילון נצמד ותנו לבצק לנוח
חומרים להכנת הבצק הכהה:
½1 כוסות קמח שיפון
3 כוסות קמח לחם
2 כפיות מלח
¾1 כפיות שמרים אינסטנט
1 כף סילאן
2 כפות שמן זית
¼1 כוסות מים בטמפרטורת החדר + עוד קצת עד שהבצק הופך להיות יציב אך מעט דביק ונתלה ככדור על וו הלישה
2 כפות קקאו (כדי ליצור את הצבע הכהה על ידי המסת הקקאו במעט מים חמים)
הכנת הבצק הכהה:
העבירו לקערת מיקסר את המצרכים הבאים: קמח שיפון, קמח לחם, מלח ושמרים והפעילו את המיקסר עם וו לישה על מהירות בינונית-נמוכה
שימו בכוס את 2 כפות הקקאו או אבקת נס קפה וערבבו עם 2 כפות מים
הוסיפו את הקקאו / נס קפה המומסים במים, הסילאן, שמן הזית והמים לתוך המיקסר ותנו לו לפעול עד שהבצק הופך לכדור (בערך 4 דקות). אם הבצק יבש מדי הוסיפו מעט מים (ממש כף או שתיים). הבצק צריך להיות יציב ומעט דביק
העבירו את הבצק למשטח מקומח וצרו ממנו כדור
שמנו קערה גדולה במעט שמן זית, העבירו אליה את הבצק, כסו בניילון נצמד ותנו לבצק לנוח.
הכנת בצק השיש:
תנו לשני הבצקים לנוח כשעה עד שעה וחצי (או עד שמכפילים את נפחם). בקיץ ההתפחה מהירה יותר בגלל החום
העבירו את שני הבצקים למשטח מקומח קלות
חלקו כל בצק ל-4 חתיכות שוות בגודלן ושטחו כל חתיכה עם מערוך לצורה מלבנית
בסופו של התהליך הזה יהיו לכם 8 חתיכות של בצק – 4 בהירות ו-4 כהות
עכשיו עשו 2 ערימות של בצקים – קודם בצק בהיר, מעליו כהה, שוב בהיר ושוב כהה (בקצרה: בהיר, כהה, בהיר, כהה)
שימו לב שהבצקים לא שווים בגודלם, זה בסדר… הכל יסתדר לכם בתמונות הבאות 🙂
גלגלו כל ערימה כזו כמו שבלול וסגרו את הקצוות שלה, כמו שרואים בתמונה:
אפשר לראות איך קיפלתי את הצדדים פנימה והידקתי את הבצק:
הניחו את שתי הכיכרות בתוך תבנית אפייה מרופדת בנייר אפיה מקומח קלות וכסו בניילון נצמד או מגבת ללא סיבים לשעה עד שעה וחצי (עד כמעט להכפלת הגודל)
אני גם חרצתי אותם אבל לא חובה, מה שבא לכם. במתכון המקורי הלחם הוכן ללא חריצות כלל ואז נשמר אפקט ההפתעה בעת הפריסה שהלחם נראה כמו שיש בפנים.
חממו מראש תנור ל-170 מעלות (שימו טיימר כ-30 דקות לפני סיום ההתפחה)
לפני הכנסת הכיכרות לתנור הקציפו ביצה אחת עם כפית מים והברישו את הכיכרות מלמעלה (מי שטבעוני יכול לנסות להבריש שמן זית אבל לא ניסיתי אז אני לא יודעת אם זה נותן את אותו האפקט)
בכוונה הברשתי רק כיכר אחת עם ביצה כדי לראות את ההבדלים:
אפו במשך 45 דקות. כדי לוודא שהכיכרות מוכנות הפכו כיכר אחת (בזהירות זה חם) ונקשו על תחתיתה. אם אתם שומעים קול חלול סימן שהלחם מוכן.
העבירו לרשת ותנו ללחמים להתקרר היטב לפני פריסתם
כתיבת תגובה