היתה תקופה שבה פשוט לא הצלחתי להכין קציצות טעימות, כמו ג'ינקס כזה שלא להשתחרר ממנו…
ניסיתי אינספור מתכונים שונים אבל שום דבר לא היה טעים… מיותר לציין שלא היה להם ביקוש והבן שלי לא נגע בהם אפילו (בעלי היה קצת פחות בררן 🙂 ) אבל הייתי ממש מבואסת.
יום אחד אחותי פינקה אותנו במשלוח של קציצות שחוסלו ממש מהר… הבן שלי בכלל טרף אותן…
כמובן שרציתי לדעת מה הסוד שלה לקציצות כאלה רכות ונימוחות, מסתבר שהסוד היה בבצל.
היא פשוט טחנה את הבצל לגמרי עם מעט שמן וזה מה שנתן לקציצות את המרקם שלהן.
ניסיתי את הטיפ שלה כמה פעמים והבנתי שכנראה זה באמת סוד ההצלחה של הקציצות כי פעם אחר פעם הן יצאו לי ממש רכות ונטרפו גג יום אחרי.
מאז יצרתי לעצמי מעין מתכון בסיסי בטוח ואתו אני מכינה מאז באופן קבוע (לצורך הגיוון ולקבלת טעם שונה אפשר לשנות את הרוטב לרוטב צהוב, לזרוק ירק שנותן טעם מיוחד כמו לבבות ארטישוק, קישוא, אפונה וכו'…).
לפני שנעבור למתכון הבסיסי והכי קל בעולם לקציצות רכות, נימוחות ומושלמות הנה כמה טיפים שלי לגבי הכנת קציצות…
כמה טיפים שלי לגבי הכנת קציצות:
חלקו את הבשר הטחון לכמות המתאימה לכם – אני מבקשת מהקצביה לחלק לי את הבשר הטחון למגשים של 750 גרם, פשוט כי גיליתי ש-1/2 קילו מתחסל אצלי בבית נורא מהר, אבל לעומת זאת מקילו שלם יוצאות יותר מדי קציצות ויצא לי לזרוק כמה פעמים שאריות (ואני ממש שונאת לזרוק אוכל, הפרעה נפשית שלי…)
בקשו מהקצביה לטחון מראש כמה סוגים יחד – בעבר אם הייתי רוצה להכין קציצות מ-2 סוגים של בשר (לרוב בקר ועוף או עוף והודו) הייתי מפשירה מגש מכל סוג ומערבבת לבד בין הסוגים. עד שגיליתי שהרבה יותר פשוט וגם טעים שהבשר נטחן ישירות יחד. העיסה יוצאת אחידה ואין גושים של בקר / עוף / הודו בקציצות. ממש ממליצה!
ערבבו קודם כל את כל המרכיבים של העיסה ורק בסוף הוסיפו את הבשר – זו שיטה שאני עובדת איתה כמה זמן רב וגיליתי שככה המרכיבים מתערבבים בצורה אחידה יותר עם הבשר. אז קודם ערבבו בקערה את המרכיבים והתיבול, רק אח"כ הוסיפו את הבשר וערבבו שוב עד לאיחוד. לא חובה אבל מומלץ!
תנו לעיסה המתובלת לנוח במקרר לפני שאתם מכינים את הקציצות – גיליתי שכאשר שמים את העיסה "לנוח" במקרר, עדיף לשעתיים לפחות אבל אפשר גם פחות אם אין זמן, הקציצות יוצאות טעימות יותר בצורה משמעותית כי בזמן הזה הטעמים נספגים בבשר. ממליצה בחום! אני אוהבת להכין את הבלילה לפני שאני יוצאת לאסוף את הבן שלי מהגן וכשהוא חוזר להכין איתו את הקציצות ולזרוק לרוטב (אחלה עבודה על מוטוריקה עדינה 🙂 )
שקשקו את הסיר עם הקציצות שנמצא על הגז מדי פעם – אני לא אוהבת "להטביע" את הקציצות שלי ברוטב, ותמיד הן מבצבצות מתוך הרוטב בסיר, לכן חשוב לאחר כ-15 דקות לשקשק את הסיר ולוודא שהקציצות מצופות לחלוטין ברוטב. אני בכוונה רושמת אחרי 15 דקות כי אם תשקשקו על ההתחלה הקציצות תתפרקנה.
הכמות במתכון היא ל-1/2 קילו כי הרבה אנשים מסתפקים בכמות הזו, אם אתם מכינים כמות גדולה יותר אז תכפילו בהתאם את הכמויות (וזה בסדר, הן לא חייבות להיות מדוייקות לגמרי).
רגע לפני המתכון תמונות שלי עם הבן שלי על תקן סו-שף 🙂
ועכשיו למתכון…
המצרכים הדרושים:
להכנת הקציצות:
1/2 קילו בשר טחון (בקר / בקר ועוף)
בצל בינוני – לטחון במעבד מזון עם 2 כפות שמן קנולה / זית (לטחון ממש, לא להשאיר את הבצל קצוץ)
4 כפות פירורי לחם (או 2 כפות פירורי לחם + 2 כפות שיבולת שועל דקה)
1 ביצה
לתיבול: 1 כפית גדושה של מלח, מעט פלפל שחור (ואני אוהבת להוסיף תמיד גם כפית שטוחה של בהרט, מוסיף לטעם מאוד אבל לא חובה)
להכנת הרוטב:
4-5 שיני שום כתושות
1 קופסאת רסק עגבניות גדולה
1 עגבניה גדולה מרוסקת (אפשר גם פחית / קופסא של עגבניות מרוסקות)
תיבול: מלח, פלפל, פפריקה מתוקה, כפית גדושה של סוכר לאיזון החמיצות
שלבי ההכנה:
העבירו לקערה את הבצל הטחון, פירורי לחם, ביצה והתיבול וערבבו עד לאיחוד
הוסיפו את הבשר וערבבו עד לאיחוד (בשלב הזה אני ממליצה להעביר למקרר את העיסה "לנוח")
הכינו את הרוטב:
טגנו את השום עם מעט שמן, הוסיפו את רסק העגבניות, עגבניה ותיבול וערבבו היטב
הוסיפו כוס וחצי מים (תלוי בגודל הכוס, אני אוהבת שהרוטב סמיך מעט, זה בסדר לא לכסות את הקציצות לגמרי ברוטב)
הביאו לרתיחה, הנמיכו את האש, הכינו כדורים והעבירו אותן לסיר
כסו את הסיר ושימו טיימר ל-30 דקות
כבו את האש, פתחו מעט את הסיר ותנו לקציצות "לנוח" מעט ברוטב
הכינו אורז בסמטי לבן אחד אחד ותתענגו על השילוב המושלם של אורז לבן עם קציצות ברוטב 🙂
בתאבון!
[…] שציינתי במתכון הזה לקציצות, עברתי לאחרונה לכמויות של 750 גרם במקום חצי קילו (הסיבה […]