
מתכון מבית סבתא לגיבץ' שכל ביס ממנו מחזיר אותי ישר לילדות (והוא גם צמחוני)
הגיבץ' של סבתא שלי ז"ל כיכב בכל ארוחה והוא אחד המאכלים שהכי מזכירים לי אותה.
כבר מזמן החלטתי שאני רוצה להנציח את המאכלים הטעימים שלה בבלוג שלי,
דרך אגב, אם עוד לא ניסיתם את הפלפלים הממולאים שלה אתם מפסידים את הממולאים הטעימים ביותר שתאכלו אי פעם…
לפני כמה ימים ביקשתי מאמא שלי שתלמד אותי איך מכינים את הגיבץ' שלה,
והטעם היה כל כך זהה למקור, שעלו לי דמעות בעיניים והיה לי פלאשבק לשנים בהם היינו מגיעים אליה בכל שבת לארוחת צהריים.
מדובר במתכון שיש לו לא מעט שלבים, אבל הטעם הנפלא שלו שווה כל דקת השקעה.
ודרך אגב, הגיבץ' גם צמחוני… שלא לומר טבעוני… כך שהוא מתאים לכולם!
כמה הערות חשובות לפני שנתחיל:
- אני ממליצה בחום לא לוותר על אף ירק שכן כל אחד מהירקות תורם לטעם המשגע של הגיבץ'
- הגיבץ' עוד יותר טעים ביותר למחרת, כשכל הטעמים נספגים היטב ברוטב
- מכיוון שמדובר בכמות גדולה של ירקות יש צורך בסיר עמוק וגדול מאוד (מעל 30 ליטר)
- אל תוותרו על אף שלב במתכון, הוא שווה את זה!
- לא לוותר על הבישול הארוך והאיטי, בזכות זה הטעם של הגיבץ' מיוחד!
המצרכים הדרושים:
ירקות:
4-5 תפוחי אדמה (אני מעדיפה את האדומים כי הם יותר טעימים לדעתי אבל אפשר כל סוג)
3 גזרים גדולים
חתיכה גדולה של דלעת
1 סלסלת פטריות שמפיניון
1 חציל בינוני / גדול
4-5 פלפלים צבעוניים (אדום, כתום, צהוב וירקרק. לא מומלץ ירוק כהה כי הוא מר מאוד)
1-2 קישואים / זוקיני גדולים (אני מעדיפה זוקיני)
1 בצל גדול
רוטב:
2 פחיות עגבניות קצוצות דק (אפשר MUTTI, GREEN או כל חברה אחרת שאוהבים)
1 רסק עגבניות קטן
תיבול:
2 כפיות גדושות של פפריקה מתוקה
2 כפיות גדושות של מלח
1 כפית שטוחה פלפל שחור
שלבי ההכנה:

גיבץ מתכון מבית סבתא – שלבי חיתוך והכנסת הירקות לסיר (שלבים 1-4)
תמונה 1 – חתכו את תפוחי האדמה, הדלעת והגזר לחתיכות גדולות (אלו הירקות שיכנסו ראשונים לסיר מכיוון שהם קשים יותר ולוקח להם זמן רב יותר להתבשל) והעבירו אותם לקערה מספר 1
תמונה 2 – חתכו את שאר הירקות (אלו הירקות שלוקח להם זמן מועט יותר להתרכך) גם כן לחתיכות גדולות, את הפטריות חצו ל-2 והעבירו אותם לקערה מספר 2
תמונה 3 – שימו בסיר הגדול שמן כך שיכסה את התחתית, העבירו אליו את הירקות מהקערה הראשונה ובשלו על אש גדולה עד שתשמעו רעש של תסססססס ואז הנמיכו את האש ותנו לירקות להתבשל בסיר למשך 15 דקות
תמונה 4 – לאחר 15 דקות הכניסו לסיר את הירקות מהקערה השניה, כסו את הסיר ושקשקו אותו היטב.
עכשיו כשכל הירקות בסיר המשיכו לבשל אותם על אש נמוכה למשך כ-20 דקות עד שהירקות מגירים נוזלים והנפח שלהם יורד.

גיבץ מתכון מבית סבתא – הוספת מצרכים, תבלינים, ערבוב וסגירה
תמונות 5-6 – לאחר 20 דקות פתחו את הסיר והעבירו אליו את שאר המצרכים: 2 פחיות עגבניות קצוצות דק, 1 רסק עגבניות קטן, 2 כפיות פפריקה מתוקה, 2 כפיות גדושות של מלח ו-1 כפית פלפל שחור
תמונות 7-8 – ערבבו היטב, כסו שוב את הסיר ותנו לירקות להמשיך להגיר עוד נוזלים למשך כ-30 דקות (מדי פעם שקשקו את הירקות בתוך הסיר, רצוי לכסות את המכסה עם מגבת כדי שהאדים לא יצאו מהצדדים ויגרמו לכם לכוויה)
בשלב הזה הפעילו גם את התנור על 200 טורבו

גיבץ מתכון מבית סבתא – העברת הגיבץ לתבנית ומשם לתנור
לאחר 30 דקות, כשתוכלו ממש לראות כי הנוזלים הצטברו מסביב לירקות (תמונה 9), סגרו את הגז, העבירו את כל תכולת הסיר לתבנית גדולה חד פעמית כמו בתמונה או לתבנית העמוקה של התנור (תמונה 10) וישר לתנור לעוד כ-50 דקות עד ששהירקות מתחילים להישרף מעט מלמעלה
עכשיו העבירו את התנור למצב גריל ותנו לירקות לקבל עוד קצת צבע למעלה לכ-10 דקות (תמונה 11)
כבו את התנור ולנו לירקות להצטנן מעט (תמונה 12)
ערבבו ואכלו בהנאה 🙂
שלום רב
הגבץ מבית סבתא נפלא. ההסברים שלך בתהליך ברורים. יצא לנו מדהים. ללקק את הצלחת.
מעניין מאיזה מוצא סבתא: רומני או ממדינות הבלקן??
בקרוב נעבור לממולאים
תודה פנינה וצביץ\.
יואו איזהכיף. היתה לי תקלה באתר ולא יכולתי להגיב קודם. קלעת בול! סבתא שלי מבולגריה, במקור ספרד. סבי מרומניה 🙂
סקרנית לשמוע איך יצאו הממולאים. אני מכינה אותם כל שבוע